Genel Bilgiler

İLÇENİN TARİHİ

Saruhanlı adından ilk kez Cevat Paşa Tarihi’nde söz edilmektedir.(1754) İlçenin aydınlığa kavuşmuş tarihi Kurtuluş Savaşı ile başlar. 1918 yılında 150 haneli bir köy olarak görülen ilçe merkezi, 7 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur. Verimli topraklara sahip olması, kısa zamanda nüfusun artışını sağlamıştır.

1945 yılında Bucak Teşkilatı, 1953 yılında bugün Yılmaz Mahallesi diye anılan ve o tarihte 100 haneli bir köy olan Yılmaz Köyü ile birleştikten sonra Belediye Teşkilatı kurulmuştur.

1 Nisan 1959 tarihinde çıkarılan 7033 Sayılı Kanunla Saruhanlı merkez olmak üzere, İlçe teşkilatı kurulmuştur.

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

İlçe, düz ve verimli bir arazi olan Gediz Ovası üzerinde yer alır. Yüz ölçümü 842 kilometrekare, denizden yüksekliği 43 metredir. Akdeniz iklimi etkisinde olup yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağmurludur.

Kuzeydoğu ve doğusunda Akhisar, Gölmarmara; kuzeybatısında Kınık; güneyinde Turgutlu, Ahmetli; güneybatısında Manisa ile sınırdır.

İzmir-İstanbul Devlet Karayolu ilçe topraklarını ikiye böler. Ayrıca Devlet Demiryollarının İzmir-Bandırma, İzmir-Ankara hattı İlçemiz merkezinden geçmektedir.

TÜİK 2017 yılı ADK Sistemi Sonuçlarına Göre

İlçemizin Toplam Nüfusu

NÜFUSUN DAĞILIMI
Merkez 18.947
Mahalleler 35.312
İLÇE TOPLAMI 54.259

EĞİTİM

OKUL ÖNCESİ

İlçemizde 1 bağımsız Anaokulu, 42 Anasınıfı mevcut olup, toplam 43 derslik bulunmaktadır. Anaokulunda 82, anasınıflarında 577 öğrenci öğrenim görmektedir. Okulöncesi eğitimde okullaşma oranı  % 37,09’dür.

İLKÖĞRETİM

İlçemizde 47 İlköğretim Okulu mevcut olup, toplam 322 derslik bulunmaktadır. İlköğretim Okullarında toplam 329 öğretmen, 5819 öğrenci öğrenim görmektedir.

ORTAÖĞRETİM

İlçemizde (toplam 71 dersliğe sahip) 5 Lise ve Dengi okul vardır. Bu okullarda 1861 öğrenci mevcut olup, öğretmen sayısı 100’dür.

ÜNİVERSİTE

İlçemizde Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksek Okulunda İşletme ile Gıda teknolojisi bölümleri bulunmaktadır. 1995 yılında açılan Yüksekokulda 10 öğretim elemanı görev yapmakta, toplam 422 öğrenci öğrenim görmektedir. Yüksek Okul öğretimini, mülkiyeti Saruhanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na ait 4 katlı binada sürdürmektedir.

KÜTÜPHANE

İlçemizde 1986 yılında faaliyete geçen Halk Kütüphanesi halen Belediyeye ait binada hizmet vermektedir. Kütüphanede toplam  11000 adet kitap bulunmaktadır.

TARIM ve HAYVANCILIK

İlçemizin ekonomisi tarıma dayalı olup, nüfusun % 80’i tarımla uğraşmaktadır. İşletmeler, genelde sadece tarım kolunda faaliyet gösteren küçük aile işletmeleri şeklindedir. Mera alanlarının dar olması hayvan yetiştiriciliğinin yapılmamasının başlıca nedenidir. İşletme başına ortalama 6-7 parselde yaklaşık olarak 45 dekar arazi düşmektedir. [45 dekarın tamamının aynı ürün olması durumunda; dekar başına Bağda (930) , Zeytinde (420), Tütünde  (380), Mısırda (400), Buğday/suluda (220), Buğday/kuruda (150), Sebzede  (470), Karışık Üründe  (300) TL gelir elde edilmektedir.]

İlçemizde 6 çeşit ana ürün [zeytin, bağ, tütün, buğday, mısır ve sebzecilik (domates, biber, hıyar)] ekili-dikili alanların büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Genel olarak zeytin, tütün ve buğdayın bir kısmı kuru tarım arazilerinde, diğerleri ise sulu arazilerde yetiştirilmektedir.

Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık ve buna bağlı olarak sulama kanallarına kısa süreli su verilmesi, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaşması ve kredi imkanlarının artması gibi nedenlerden dolayı sulu tarım arazilerinin miktarında artış gözlenmektedir.

İklim özellikleri nedeniyle İlçemizde yılda 2 ürün almak mümkündür. Genel olarak buğdaydan sonra ikinci ürün olarak mısır ve yem bitkileri ekimi tercih edilmektedir.

İlçemizde son yıllarda sebze ekilen alanların artması nedeniyle kuru domates, közlenmiş biber ve turşu gibi alternatif değerlendirme şekillerine yönelmiştir.

Ayrıca yetiştirilen zeytinler salamura ve zeytinyağı, şaraplık üzümler de şarap olarak değerlendirilmektedir. Bunlara bağlı olarak tarıma dayalı sanayi hızlı bir gelişme göstermiştir.

Son dönemde kuru domates işleme, zeytinyağı, zeytin işleme ve paketleme, şarap ve konserve fabrikaları kurulmuştur.

Kuru/salçalık domates, turşuluk hıyar ve biber, organik ürünler ve şaraplık üzümlerde sözleşmeli yetiştiricilik modeli uygulanmaya başlanmıştır.

Tarım arazilerinin parçalı ve küçük olması nedeniyle pamuk alanlarında makineleşmeye geçilememesi ve insan işgücü bağımlılığının devam etmesi, insan işgücünün pahalı ve yetersiz olması pamuk ekim alanlarının hızla daralmasını beraberinde getirmiştir.

2013 yılında ise ekim alanlarında düşüş olmasına rağmen pamuk üretiminde, yeni çeşitlerin veriminin fazla olması ve makineli hasat imkanları nedeniyle önümüzdeki süreçte artış eğilimi göstermesi beklenmektedir.

Türkiye’de üretilen kuru üzümün yaklaşık %13’ü Saruhanlı’da üretilmektedir.

GÜVENLİK

İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

İlçemiz asayiş ve güvenlik açısından genel olarak sakindir. Meydana gelen olaylar darp, hakaret, kumar, kız kaçırma, hırsızlık, kenevir ekimi, orman yangını ve benzeri şeklindedir.

İlçemiz İzmir-İstanbul Devlet Karayolu üzerinde bulunduğundan, sık sık trafik kazaları olmaktadır.

İlçemizde Emniyet Teşkilatı, 1966 yılında Emniyet Komiserliği olarak kurulmuş, 1988 yılında Emniyet Amirliğine,  1998 yılında ise İlçe Emniyet Müdürlüğüne dönüştürülmüştür.

İlçe Emniyet Müdürlüğü kadrosunda (1) 4. Sınıf Emniyet Müdürü, (1) Komiser Yardımcısı, (1) Başpolis Memuru, (43) Polis Memuru, (1) Bilgisayar İşletmeni, (1) Çarşı ve Mahalle Bekçisi, (1) Teknisyen yardımcısı olmak üzere toplam (49) personel görev yapmaktadır.

İlçe Emniyet Müdürlüğümüz, mülkiyeti Emniyet Genel Müdürlüğüne ait kendi binasında faaliyet göstermektedir.

İlçemiz Emniyet Müdürlüğü hizmet binası üzerinde (6), Cengiz Topel Mahallesi müstakil binada  (11) adet olmak üzere, toplam (17) adet lojman bulunmaktadır. Mevcut lojmanlar Personelin % 34’ünün ihtiyacına cevap vermektedir.

İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde, (1)Renault Megane, (1) Renault Master Oto,  (1) Fort Connect, (1) Fiat Linea, (1) Fiat Doblo,  olmak üzere toplam (5) adet araç bulunmaktadır.

İLÇE JANDARMA KOMUTANLIĞI

Saruhanlı İlçe J.K.lığı sorumluluk alanı; Kuzey ve doğusunda Akhisar ve Gölmarmara İlçeleri, Güneyinde Turgutlu ve Ahmetli İlçeleri, Batısında İzmir ili Kınık ilçesi ve İl Merkez İle çevrili olup, (836) km² lik bir alana sahiptir. Jandarma sorumluluk bölgesinde (42) Mahalle mevcut olup, 2013 yılı adrese dayalı kayıt sistemine göre toplam nüfus (37.148) ‘dur.

Jandarma Sorumluluk Bölgesinden İzmir – İstanbul kara yolu, İzmir- Ankara demir yolu ve doğal gaz boru hattı (Gökçeköy-Gözlet-Çakmaklı-Bahadır-Sarıçam–Çakmaklı) geçmektedir.

Sorumluluk Bölgesi genelde düz bir ovaya kurulu olup, en yüksek yer (1084) m. yüksekteki Çaltepe ‘dir. Kumçay ırmağı ve Gölmarmara gölünün 3 km’lik bölümü sınırlarımız dahilindedir.

Saruhanlı İlçe J.K.lığında; (3) ford transit minibüs, (2) mitsubishi pikap (1) isuzu pikap  (1) ford connect olmak üzere (7) hizmet aracı  mevcuttur. Bu araçlardan (1)  ford transit minibüs ile (1) mitsubishi pikap olmak üzere toplam (2) araç Halitpaşa Jandarma Karakol Komutanlığında bulunmaktadır.